Британският премиер Борис Джонсън призова УЕФА да премести финала на Шампионската лига от Истанбул, а молбата му е в името на феновете.

Турция и в британската листа на държавите в червената зона относно пандемията от коронавирус. Това означава, че феновете на Челси и Манчестър Сити, които посетят финала на 29 май ще трябва да бъдат поставени под десетдневна карантина в Англия при завръщането си. Това обаче няма да излезе евтино на привържениците на двата тима.

„Шампионската лига е черешката на тортата на европейския клубен футбол. Два английски тима са на финала и ще бъде срамно, ако феновете не може да посетят двубоя. Би била прекрасно мачът да се премести, а най-добре е ние да сме домакин. Искам да помогна на феновете на двата отбора да гледат своите любимци от трибуните“, заяви Джонсън пред „Сън“.

Намесата на британския премиер може да засили надеждите, че УЕФА ще размисли и няма да настоява за оставане на финала в Истанбул. Евроцентралата за момента държи Челси и Манчестър Сити да играят на „Ататюрк“.

Британското правителство обеща, че за играчите на двата отбора ще бъде направено изключение и няма да преминат през карантина при завръщането си, ако все пак финалната среща остане в Турция. Това ще облекчи работата на националния селекционер на Англия Гарет Саутгейт, който в противен случай щеше да има на разположение Рахийм Стърлинг, Джон Стоунс, Мейсън Маунт и Бен Чилуел едва четири дни преди началото на европейското първенство.