Кучетата не могат да скрият емоциите си, затова е по-лесно да разгадаете настроението им. Ако кучето ви върти опашка и лае весело, когато ви види, то е кристално ясно как се чувства в момента. Но чувството на негодувание и тъга се разпознава по-трудно от собствениците. Затова решихме да ви споделим няколко неща, които могат да развалят настроението на кучето ви, без вие да го съзнавате.

Ето какво не харесва кучето ви:

1. Оставяте непознати да галят кучето ви

Много често собствениците на кучета се сблъскват с деца или други непознати, които се приближават и искат да погалят кучето им. Дори и най-любвеобилното куче може да реагира остро в такива моменти, ако само не покаже интерес към човека. Ако видите, че кучето ви не отива само да бъде погалено, по-добре учтиво кажете на хората да не го закачат, защото не обича да го галят непознати и може да ги ухапе. Ако позволявате на всички да пипат кучето ви, му причинявате голям стрес и преставате да бъдете лидер в неговите очи.

2. Не сте създали ежедневни навици на кучето ви

Вашето куче има много точен биологичен часовник, поради което има нужда от ясна и постоянна рутина. Последователността и ежедневните навици правят света по-предсказуем, което намалява стреса в живота на кучето ви и го прави по-уверено. Опитайте се да храните, разхождате и обучавате домашния ви любимец по едно и също време всеки ден. Само няколко дни след като сте започнали да следвате график, ще забележите, че кучето ви е станало по-щастливо и спокойно.

3. Обичате да обличате кучето ви в шантави дрехи

Ако кучето ви не е свикнало да носи дрехи от съвсем малко пале, трудно ще го превърнете в манекен на зряла възраст. Напълно нормално е да му облечете пуловерче или елече в студените дни, но шапките и костюмите ще го подразнят и никак няма да му е комфортно.

4. Дърпате каишката му

Разбира се, кучето ви не обича да го дърпате и ограничавате. Ето няколко причини за това:

Забранявате му да души наоколо. Разходката за едно куче не е само времето, в което може да се облекчи, но също така е и възможност да опознае околния свят. Ето защо вашият домашен любимец ще се разстрои, ако постоянно го държите далеч от новите и интересни миризми.

Постоянно го дърпате за каишката. Специалистите казват, че каишка е средство за комуникация между собственика и кучето. Не трябва да позволявате на кучето да ви дърпа насам-натам и ако вашият домашен любимец не ви слуша, спрете и отстоявайте позицията си. Когато кучето ви погледне и е готово да ви слуша, можете да продължите разходката си. Не забравяйте да носите и лакомства с вас, за да насърчавате доброто му поведение.

Прекалено късата каишка изнервя животното. Ако оставите кучето на по-дълга и свободна каишка, вие му показвате, че всичко е под ваш контрол и няма опасност. По този начин ще ви бъде по-лесно да го разхождате, защото то няма да изпитва постоянно напрежение.

5. Не приемате страха му от водата на сериозно

Дори и онези кучета, които обичат да плуват и да джапат в локвите, може да мразят домашните бани. Много кучета не харесват звука на течащата вода или хлъзгавата повърхност на ваната. Ако искате кучето ви да се чувства по-комфортно, поставете подложка на дъното на ваната, , която да не се мърда или хлъзга, а след това му дайте лакомство за доброто му поведение.

6. Крещите на кучето ви

Ако вашето кученце още не е научено, за да чака разходката, и пишка на пода, виковете ви само ще влошат нещата. Ако постоянно му крещите и го наказвате, то няма да се научи, а ще се бои от вас.

Още една причина да не крещите по кучето ви е, че тези животни се страхуват от силни звуци, освен това не могат да разберат какво точно искате от тях. Жестовете са много по-ефективни. Ако не сте доволни от поведението на кучето, заемете строга поза и покажете недоволството ви чрез физиономията на лицето. Обикновено това е достатъчно, за да осъзнае кучето, че е направило нещо лошо.

Никога не използвайте мястото за сън на кучето като място за наказание.

7. Нарочно дразните кучето ви

Това, което е забавно за един човека, може да бъде неприятно и болезнено за едно куче. По-добре не лайте, не дърпайте кучето за опашката и не го дразнете с храна или играчка. Ако обичате да дразните кучето ви и да се забавлявате от неговата простосърдечна реакция, това няма да направи взаимоотношенията ви по-топли, а може да доведе до проблеми в поведението на животното.

8. Не си играете достатъчно с него

Ако не можете да намерите достатъчно време, за да си играете с кучето, бъдете готови често да откривате безпорядък в дома ви, щом се приберете от работа. Вашият домашен любимец трябва да изразходва натрупаната енергия и ще намери начин да го направи, дори и това да не ви харесва. Затова е важно да си играете с кучето – играта развива физическите и умствените му възможности.

9. Оставяте го само за дълго време

Кучетата са социални животни и не обичат да бъдат сами. Разбира се, не можете да прекарвате цялото ви време с кучето, но ето така можете да намалите тревогите му:

Прекарвайте колкото се може повече време с кучето ви, когато сте у дома. Не забравяйте да си играете с него.

Следвайте график. Животното трябва да знае времето, когато напускате дома си и когато се връщате.

Купете му различни играчки, за да може да се забавлява, докато не сте при него.

10. В депресия сте

Ако сте забелязали, че кучето ви напоследък е тъжно, обърнете внимание на собственото ви настроение. Вашият домашен любимец усеща емоциите ви и ако не се чувствате добре, кучето ви също може да се натъжи. Разходете се в парка, играйте си и намерете някое весело занимание – това ще повдигне настроението ви.

11. Пушите около него

Няколко проучвания показват, че кучетата също страдат заради пасивното пушене и могат да развият рак на белите дробове. И заради кучето ви, и заради собственото ви здраве е по-добре да откажете цигарите.