Всичко на този свят си има своето логично обяснение. Такова има и поведението след гола на 17-годишният футболист на Левски Марин Петков, който с попадението си донесе вчера победата на сините срещу Ботев Пд. Сигурно се чудите, защо младият играч толкова агресивно тръгна да дразни феновете на канарчетата, след като прати топката в мрежата на домакините? Ами и той, и асистентът му Мартин Петков, могат да преброят на пръсти победите си срещу връстниците от Ботев Пд. Няколко финали, важни шампионатни срещи при юношите – почти всички двубои при набор 2003, 2002 и 2001 завършваха с победи за канарчетата. Сега вече имате отговор на въпроса: Защо Марин тръгна да дразни феновете на канарчетата?

 

Но имаме и отговора на друг въпрос? Кой отбор вчера показа, че залага и вярва на юношите си? За съжаление това бе отбора на гостите. На пейката на Ботев за целия мач остана Бисер Бонев. Толкова налаган по време на контролните срещи, Бонев почти не записва минути в официалните мачове под ръководството на старши-треньора Вале. За сметка на това африканското „чудо“ Току е неизменен титуляр. Какъв точно е приноса на тъмнокожия футболист? За 12 мача той е направил 1 асистенция. Както стана ясно и вчера, и ние, и феновете, много много не разбираме, и не „четем“ футбола, така както го правят специалистите, но пък и цифрите са си цифри, за да се гледат и анализират. Всъщност, някой анализира ли представянето на играчите от U19 на Ботев Пд, който до онзи ден се бориха за титлата? Защо до онзи ден ли? Защото при наличието на наказани и контузени футболисти за гостуването на ЦСКА в София (1:1) Бисер Бонев не бе свален, за да помогне, а за сметка на това получи 90 минути на пейката при мъжете. Сисе, Еспиноса, Току, Рабей, бате ви Славчо Шоколаров – това са алтернативите на Бонев. Той, а и тези в U19, които наскоро разбраха, че няма да има дублиращ отбор, ще чакат да хванат ред от тези. Кога? Това трябва да знаят в ръководството и в треньорския щаб, ако им обръщат внимание, ако ги следят под лупа, както би трябвало да бъде, защото там има половин дузина играчи с договори. Правят ли го?

Все повече фенове призовават тима да се даде на Стефан Стоянов. Но и това да стане, кои юноши ще бъдат спуснати като приоритет за налагане на титулувания от ДЮШ треньор. Тези на Ботев или тези от Африка, Бразилия, Македония, Швеция…?

Вчера Валентич заяви, че кандидат-собственикът не е щастлив от резултатите. Добре е, че чухме, че г-н Зингаревич все още има интерес към жълто-черните. Най-малкото това е някаква информация, след като един от новизбраните членове на Съвета на директорите Илиян Филипов заяви преди няколко дни, че няма отговор, защо прехвърлянето на акциите се бави и не се е виждал скоро с руския бизнесмен. В Сдружението такъв отговор също за момента нямат. Там са получили отговор на въпросите си за акциите и финансирането, че в момента в клуба са концентрирани по получаването на лиценз за следващия шампионат.

Няма да подминем с безразличие, че вчера Ботев игра добре и изпусна победата. Но срещу кого? Срещу няколко юношки 2002-а и 2003-а, и най-слабия в историята Левски. И все пак, подобрение в играта имаше, но това явно се оказва прекалено малко, защото Валентич бе изпратен с обидни подвиквания от част от феновете. Специалистът има още 4 мача, в които да покаже и докаже, че той трябва да е треньорът, който ще води Ботев през новия сезон, ако г-н Зингаревич вземе акциите. Вече се чуват слухове за смяна на треньора, дори се чуват и спрягани имена за негов заместник. Едно от тях е това на Александър Томаш. Валентич не е вчерашен и знае, че треньорският пост е ветровит. Вчера го намекна и сам! Остава да видим, ще съумее ли да се задържи на него или ще бъде отвят.