Бизнесдамата Анелия Златкова, която е част от Съвета на директорите на Нефтохимик в оставка, заяви, че е готова да вземе акциите, които Община Бургас притежава като дял в капитала, пише faragency.bg. Това обаче е възможно да стане при няколко условия. За да се стигне до сделка, Златкова иска да бъде извършена ревизия фактура по фактура години назад в клуба. Освен това тя се е заела да води преговори със спонсори извън Бургас, които да осигуряват по 50-60 000 лева на месец за „шейховете“.

Това трябва да стане до 20 октомври, когато ще се избере нов борд на директорите. Причината спомоществователите да не бъдат от морския град, по думите на Златкова е, че заради компрометиращи новини около „Нафтата“ местните фирми и бизнесмени не се навивали да дават пари.

„Ще направя всичко възможно да намеря спонсори, които да дават въпросната сума на месец, за да продължи съществуването на „Нефтохимик“. Искам и да бъде извършена финансова проверка, за да се види как са харчени парите в годините преди нашият борд на директорите да поеме клуба. Ако това се случи – готова съм да взема акциите на Община Бургас“, каза още тя по време на заседание на Постоянната комисия по спорт към Община Бургас.

По повод слуховете, че тя е обещала да осигури 500 000 лева за „Нафтата“, Анелия Златкова бе категорична, че такова обещание от нейна страна никога не е имало и това е „една мантра, която се върти постоянно в последно време“.

„Не знам защо се говори това, но този слух започна да се коментира в много среди. За 2 години съм дала 372 000 лева за „Нефтохимик“, като наскоро осигурих 50 000 лева. Самата аз не съм подавала оставка от Борда на директорите, нито съм присъствала, когато се е взело и гласувало това решение. Но след като съм част от Борда и решението е колективно, то следва, че и аз съм дала своята оставка“, добави тя.

Все още няма кандидати за нов борд на директорите при „шейховете“, стана ясно от изказване на общинския съветник Георги Маринчев и добави, че до вторник този въпрос трябва да бъде решен.

Община Бургас притежава 80.82% от акциите на „Нефтохимик“ и при сделка с Анелия Златкова пак ще помага финансово на бургаския клуб, въпреки че вече няма да е част от собствеността му.

В момента ситуацията във славния от 90-те години отбор е изключително тежка, което си личи и от резултатите на тима. В последния кръг от шампионата на Втора лига, „Нефтохимик“ загуби домакинството си на „Кариана“ (Ерден) с 0:4.

Днес футболистите на Викторио Павлов гостуват на „Пирин“ в двубой от осмия кръг на първенството. „Шейховете“ заемат предпоследното 16-о място в класирането, с актив от 2 точки.