Ръководството на ФК Спартак (Варна) изпрати официално запитване до БФС във връзка с прекратяването на първенството в елитните юношески групи (U15, U17,U19) и последвалото решение на футболния съюз групите да бъдат допълнени, като критериите, по които това бе направено, останаха неясни, съобщава страницата на клуба във фейсбук.
Ето пълния текст на писмото:

"ДО
БОРИСЛАВ ПОПОВ
ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР НА БФС

КОПИЕ ДО:

НЕДЕЛЧО МИХАЙЛОВ
СЕКРЕТАР СТК ПРИ БФС

КОПИЕ ДО:
ГЕОРГИ МИРЧЕВ
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЗС НА БФС ВАРНА

З А П И Т В А Н Е
ОТНОСНО: ЕЛИТНАТА ЮНОШЕСКА ГРУПА U15 СЕЗОН 2020/2021 ГОДИНА

Уважаеми Господин Попов,
На 14.05.2020г. на заседание на Изпълнителния комитет на БФС е прието предложение на техническия директор на БФС за прекратяване на Държавните първенства при трите възрасти (U15, U17 и U19) в елитните юношески групи, като на база моментното класиране се определят държавните шампиони и носители на сребърните и бронзовите медали. Всички отбори, участници в първенството на елитните юношески групи през сезон 2019/2020, запазват своите места през сезон 2020/2021. През следващата кампания елитната юношеска група U15 ще бъде допълнена с отборите на Пирин (Благоевград) и ПФК Монтана.
Съгласно изискванията на чл.13, ал.1, буква В на Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2019/2020 година, групата на Държавно първеснсто U 15 се попълва чрез квалификация с пълен жребий между представители на четирите зонални съвета на БФС. Избраните две двойки в една среща на неутрален терен, излъчват двата отбора, които попълват групата за сезон 2020/2021 година.
Целите на ФК Спартак Варна са свързани с развитието на ДЮШ, в това число и участие на децата на клубът в Държавното първенсто на Елитната футболна група деца U15 на състезателната 2020/2021г. Предвид решението на Изпълнителния комитет на БФС от 14.05.2020г. е видно, че ФК Спартак Варна няма да има тази възможност, което пък поражда и някои въпроси на които бихме искали да ни отговорите.

1.По какъв критерии в Държавното първенсто на Елитната футболна група деца U15 на състезателната 2020/2021г. бяха допуснати отборите на Пирин (Благоевград) и ПФК Монтана, тъй като видимо същите не са със спортен характер?

2.Каква е причината за непровеждане на квалификация с пълен жребий между представители на четирите зонални съвета на БФС за попълване на Държавното първенсто на Елитната футболна група деца U15 на състезателната 2020/2021г.?

3.Имало ли е допитване до клубовете за заявяване на желание за участие в Държавното първенсто на Елитната футболна група деца U15 на състезателната 2020/2021г.?

Считаме, че отговорите на тези въпроси са необходими, не само заради недоумението което остава в ръководството и треньорския щаб на нашият футболен клуб, но и заради общественият интерес от страна на родители и деца от ДЮШ на ФК Спартак, ежедневно полагащи грижи, чрез труда си да допринесат с частица за развитието на футбола като цяло.

С уважение,
Асен Миланов – Председател СНЦ Спартак 1918 Варна
16.05.2020г.
гр. Варна".

Черноморец (Бургас) също изпраща писмо в БФС срещу последното решение на изпълкома да попълни прибързано, административно и без ясни критерии Елитната юношеска група до 17 години. Акулите са лидери в Зона Пловдив към момента на спирането на шампионата заради пандемията от COVID-19 и най-логичното е да бъдат поканени поне за бараж.

 

В писмото, подписано от президента на клуба Радостин Кишишев, се иска преразглеждане на решението за попълване на Елитната група до 17 години и въвеждането на спортен критерий.

 

По-рано още два отбора възнегодуваха от решението на изпълкома на БФС от петък. Това са Спартак (Пловдив), който иска да участва в Елитната група до 17 години, както и Спартак (Варна), който иска да включи своя формация в Елитната група до 15 години.